Rad učenika

IMG_20180522_073157Tokom obrade  nastavne teme Sistem organa  za cirkulacju, učenice VII2 Milica Filipović i Katarina Vrbić predstavile su  u vidu postera veliki i mali krvotok.

Krv iz tijela dospjeva preko gornje i donje suplje vene u desnu komoru. Iz desne komore izlazi plucna arterija i grana se na dvije grane, od kojih svaka ulazi u po jedno plucno krilo. U plucima se ove arterije granaju u sve sitnije ogranke i kapilare. U plucnim kapilarima krv prima kiseonik pa hemoglobin prelazi u oksihemoglobin. Krv se zatim skuplja u sitne vene, pa u sve vece, koje se ulijevaju u cetiri plucne vene. Plucnim venama krv iz pluca dospjeva u lijevu pretkomoru srca. Tok krvi od desne komore, preko pluca do lijeve pretkomore naziva se mali krvatok.

IZ lijeve komore, preko aorte, krv se odvodi po tijelu. Aorta se grana na manje sudove – arterije, koje arterijsku krv odvode u glavu, gornje udove, trup i donje udove. Arterije se dalje granaju u sitnije ogranke – manje arterije i arteriole, preko kojih krv dospjeva do svih tkiva. U tkivima se najsitnije arterije granaju u gustu mrezu kapilara, preko kojih se obavlja razmjena materija izmedju krvi i tkiva. Tok krvi kroz kapilare veoma je usporen, sto je znacajno jer se na taj nacin omogucuje razmjena materija. Kapilari se medjusobno spajaju i tako se obrazuju najsitnije vene. Manje vene se dalje ulijevaju u vece – sve do gornje i donje suplje vene, koje dovode krv iz tijela u desnu pretkomoru srca. Tok krvi od lijeve komore srca do desne pretkomore kroz krvotok, naziva se veliki krvotok.

IMG_20180522_073157

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s